СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ МАЙБУТНІХ АГРОТЕХНІКІВ У КОЛЕДЖІ ЗАСОБАМИ КУРАТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Яцина, Ксенія (Професійна педагогіка, 2024)
Актуальність: сучасні події в Україні та пов’язані з нею соціально-економічні та психологічні перетворення стимулюють  членів суспільства брати на себе відповідальність за власну долю, зумовлюючи цим поступове утвердження у свідомості людей принципово нової системи ціннісних орієнтацій. Це зумовлює важливість поєднання професійних цінностей майбутніх фахівців з  цінностями вільного демократичного суспільства; відтак процес ціннісного самовизначення здобувача освіти має розглядатися як процес визначення та формування ціннісно-орієнтованої системи, необхідної для успішної подальшої професійної діяльності в системі "людина – людина", "людина – світ".Мета: обґрунтування структурно-функціональної моделі виховної діяльності куратора як важливого чинника формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх агротехніків.Методи: вивчення й аналіз філософської, загальнонаукової, методичної, психолого-педагогічної літератури, нормативно-правової бази, навчально-плануючої документації – для виявлення стану розробленості проблеми; узагальнення одержаної інформації  – з метою визначення напрямів дослідження (уточнення гіпотези, понятійного апарату); порівняння, зіставлення – для порівняння підходів дослідників до розв’язання проблеми формування професійно-ціннісних орієнтацій; синтез – для обґрунтування поняттєво-категоріального апарату, уточнення змісту професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх агротехніків, обґрунтування ролі куратора у їх формування й розвитку; моделювання – для створення моделі виховної діяльності куратора.Результати та обговорення: вивчено джерельну базу дослідження, уточнено його поняттєво-категоріальний апарат; здійснено теоретичний аналіз виховної діяльності куратора як педагогічної проблеми; обґрунтовано структурно-функціональну модель виховної діяльності куратора, сформульовано основні завдання його роботи.Висновки: показано, що формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх агротехніків є складним процесом, що поєднує як особисті уявлення майбутніх фахівців про цінності своєї професії, так і врахування соціокультурного контексту їхньої професійної підготовки та професійної адаптації; визначено, що формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх агротехніків – це методологічно обґрунтований  виховний процес, спрямований на професійно-особистісне становлення здобувачів освіти та опанування майбутніми агротехніками норм і цінностей своєї майбутньої професії, усвідомлення себе як суб'єктів цієї професії, закріплення стійкого позитивного ставлення до  професійної діяльності у майбутньому; з’ясовано, що на формування професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх агротехніків важливим є уплив куратора студентської групи; сформульовано основні завдання куратора (підготовка здобувачів освіти до усвідомлення мотиваційно-ціннісної системи фахівця; мотивування здобувачів освіти працювати над відповідністю власних мотивів і цінностей професійним вимогам; навчання майбутніх фахівців визначати відповідність особистісних рис та якостей особливостям і вимогами професії; консультування здобувачів освіти з професійного розвитку); обґрунтовано структурно-функціональну модель виховної діяльності куратора, що представлена кількома блоками (нормативно-цільовим, методологічним, організаційно-процесуальним, структурно-критеріальним) й покликана сприяти формуванню професійно-ціннісних орієнтацій майбутніх агротехніків;  визначено перспективні напрями подальших досліджень (підготовка кураторів для вирішення проблем виховання майбутніх фахівців та розроблення системи оцінювання результатів їхньої виховної діяльності).
Keywords: професійна діяльність; професійно-ціннісні орієнтації; сформованість професійно-ціннісних орієнтацій; мотивація; куратор; кураторська діяльність; структурно-функціональна модель виховної діяльності куратора