ТЬЮТОРСЬКИЙ СУПРОВІД ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ-СУДНОВОДІЇВ - Тітова, Олена (Професійна педагогіка, 2024)
Актуальність дослідження зумовлюється тим, що у сучасному суспільстві одним із основних шляхів забезпечення сталого розвитку суспільства у контексті ознак екологічної кризи пріоритетним виступає формування екологічної компетентності, включення факторів екологічної безпеки до контексту професійної підготовки та становлення майбутніх фахівців.Мета: виявлення й обґрунтування найвагоміших аспектів тьюторського супроводу формування екологічної компетентності майбутніх фахівців-судноводіїв.Методи: теоретичні методи системного аналізу філософської, психолого-педагогічної літератури – з метою розкриття основних положень досліджуваної проблеми; аналіз актуальних дисертаційних досліджень, узагальнення та систематизація  – для формулювання власних поглядів на проблему формування екологічної компетентності майбутніх фахівців судноводіїв.Результати: проаналізовано різні аспекти поняття тьюторського супроводу формування екологічної компетентності майбутніх фахівців судноводіїв; визначено інноваційні продуктивні умови та засоби здійснення екологічної освіти у вищій школі; охарактеризовано тьюторський супровід, який дає змогу студенту виступати в ролі ініціативного суб'єкта, що виконує особистісно значущу діяльність, спрямовану на осмислене вирішення екологічних проблем та покращення стану навколишнього середовища; визначено принципи тьюторської форми взаємодії викладача та студента, сутність позиції тьютора та тьюторського супроводу процесу формування екологічної компетентності майбутніх фахівців-судноводіїв; висвівтлено ефективні форми тьюторства (підтримка, супровід, фасилітація) та  обґрунтовано форми, технології і ключові аспекти тьюторського супроводу формування екологічної компетентності майбутніх фахівців морського транспорту.Висновки. Перспективність використання тьюторства обумовлена можливістю реалізації персональної стратегії освіти та варіативністю застосування різних ресурсів соціокультурного середовища з опорою на власний потенціал студента та змістовні аспекти основної діяльності. Наявна екологічна ситуація визначає необхідність розумного та відповідального ставлення до навколишнього середовища. Від рівня зрілості екологічного мислення фахівців, що забезпечують всі сфери життєдіяльності, залежить успішність природоохоронної та природоперетворюючої активності. Формування високих рівнів екологічної компетентності є основою розвитку громадянськості і патріотизму і потребує пошуку ефективних підходів, форм і методів. Тьюторський супровід у рамках формування екологічної компетентності майбутніх фахівців-судноводіїв дозволяє створити оптимальні умови для актуалізації й розвитку відповідального та ініціативного ставлення до проблем збереження і покращення стану довкілля через особливий акцент на прояві активності та ініціативності під час професійної діяльності щодо вирішення екологічних проблем та охорони навколишнього середовища, складання та реалізації персональної траєкторії професійного розвитку здобувача освіти, розвитку соціокультурного, комунікативного, лідерського, морального потенціалу майбутнього фахівця, що дозволить студенту на основі досвіду вирішення екологічних завдань сформувати власну екологічну модель поведінки та ефективно здійснювати професійну діяльність.
Keywords: тьютор; тьюторство; фасилітація; майбутні судноводії; екологічна освіта; персональна траєкторія професійного розвитку