КОМПЕТЕНТНОСТІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ У СФЕРІ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ САМООЦІНЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Радкевич, Олександр (Professional Pedagogics, 2024)
Актуальність. Описано важливість впровадження електронних систем самооцінювання професійної діяльності педагогічних працівників. Наголошено, що сучасні освітні реформи потребують об’єктивних та прозорих механізмів оцінювання. Визначено, що впровадження таких систем дає змогу підвищити якість освітнього процесу. Підкреслено необхідність розвитку цифрових та аналітичних компетентностей педагогів для ефективного використання цих систем.Мета статті полягає в обґрунтуванні компетентностей педагогічних працівників у сфері електронних систем самооцінювання професійної діяльностіМетоди: анкетування – для оцінювання педагогами сприйняття та застосування електронних систем у професійній діяльності; інтерв'ю – спрямовувалось на отримання більш глибокого розуміння індивідуального досвіду застосування електронних систем самооцінювання професійної діяльності; аналіз документів/літератури – охоплював навчальні плани, методичні рекомендації, звіти, статті про виконання професійних завдань та інші документи, пов'язані з професійною діяльністю педагогів; спостереження – спрямовувалось на визначення як вчителі використовують електронні системи оцінювання у своїй повсякденній професійній діяльності та як це впливає на їхню взаємодію з учнямиРезультати дослідження свідчать, що впровадження електронних систем самооцінювання професійної діяльності педагогів у контексті освітніх реформ є позитивним кроком. Встановлено, що ці системи підвищують об'єктивність, прозорість та ефективність оцінювання, розвиваючи ключові компетентності педагогів: інформаційно-цифрову, оцінювально-аналітичну, інноваційну та рефлексивну. Зазначено важливість безперервного навчання для адаптації до технологічних змін. Виявлено, що педагоги активно використовують цифрові інструменти, такі як онлайн-навчання, відеоконференції, Google Forms та Padlet. Штучний інтелект, хоча впроваджується повільно, має великий потенціал для персоналізації навчанняВисновки.  Дослідження підкреслює важливість електронних систем самооцінювання для покращення якості освіти. Розвиток ключових компетентностей педагогів – інформаційно-цифрової, оцінювально-аналітичної, інноваційної та рефлексивної – є вирішальним для ефективного використання цих систем. Ці компетентності дозволяють об'єктивно оцінювати результати навчання, адаптувати освітні стратегії та підвищувати прозорість оцінювання, що позитивно впливає на якість освітнього процесу. Безперервне навчання педагогів забезпечує їхню здатність адаптуватися до технологічних змін і впроваджувати нові підходи у викладанні. Електронні системи стимулюють рефлексію та професійне вдосконалення, що підвищує майстерність педагогів і створює сучасне, інтерактивне освітнє середовище, відповідне вимогам цифрової ери.
Keywords: інформаційно-цифрова компетентність; оцінювально-аналітична компетентність; інноваційна компетентність; рефлексивна компетентність; безперервне навчання; якість освіти