СУЧАСНИЙ СТАН ПІДГОТОВКИ МЕХАНІКІВ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ В ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ - Волошин, Андрій (Професійна педагогіка, 2024)
Актуальність статті обумовлена тим, що професійна підготовка механіків автомобільного транспорту є надзвичайно важливою в сучасних умовах, коли автомобільна індустрія зазнає швидких і значних змін. Зростання технологічного прогресу, впровадження новітніх технологій (електромобілі, гібридні автомобілі, автономні транспортні засоби) створює нові виклики і вимоги до підготовки фахівців.Мета: аналіз сучасного стану і тенденцій професійної підготовки механіків автомобільного транспорту в закладах професійної (професійно-технічної) освіти.Методи: теоретичний аналіз наукових праць, вивчення вимог нормативно-правової бази, навчально-плануючої документації – для визначення рівня розробленості проблеми та напрямів подальших наукових досліджень; порівняння – для вивчення різних наукових підходів до вирішення проблеми; аналіз і синтез – для з’ясування тенденцій розвитку професійної підготовки механіків автомобільного транспорту та обґрунтування змісту формування їх професійної компетентності.Результат: визначено основні проблеми підготовки майбутніх механіків автотранспортної галузі на рівні загальних положень педагогіки, психології та дидактики; схарактеризовано основні дидактичні та інноваційні аспекти формування професійної компетентності майбутніх механіків автомобільного транспорту.Висновки: охарактеризовано сутність професійної підготовки механіків автомобільного транспорту (багатогранний процес, що передбачає навчання технічним аспектам, розвиток особистісних якостей, адаптацію до нових технологій і вимог ринку праці); визначено його призначення (сталий розвиток автомобільної індустрії, підвищення безпеки й ефективності експлуатації транспортних засобів, сприяння економічній стабільності підприємств); виявлено сучасні тенденції професійної підготовки механіків автомобільного транспорту (орієнтація на підвищення якості освіти, розвиток затребуваних цифровими ринком праці компетентностей, підготовка фахівців, здатних працювати з новітніми виробничими технологіями); виявлено основні шляхи підвищення конкурентності випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти на глобальному ринку праці та їх готовності до викликів сучасної індустрії автомобільного транспорту (впровадження міжнародних стандартів освіти, готовність до використання сучасного. обладнання та програмного забезпечення, розвиток м’яких навичок, співпраця з бізнесом, здатність до безперервної освіти і професійного розвитку).
Keywords: автомобільний транспорт; майбутній механік автомобільного транспорту; професійна компетентність; компетентнісний підхід; здобувачі освіти