ТЕНДЕНЦІЇ ОНОВЛЕННЯ ЗМІСТУ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ - Вовк, Мирослава (Professional Pedagogics, 2024)
Актуальність: в умовах військової агресії російської федерації проти України особливу соціокультурну роль виконує вчитель, який є ретранслятором традицій національної культури, професійних знань, цінностей мови, літератури, фольклору, історії в освітній практиці, власним життєвим і професійним прикладом формує учня як україномовну особистість, наділену громадянською позицією, високим рівнем національної ідентичності й української самосвідомості; з огляду на це учитель-філолог повинен використовувати максимально ресурси «живого» слова через посередництво інноваційних форм, методів, засобів, щоб впливати на духовний, етико-естетичний розвиток учнів; для цього необхідно забезпечити оновлення змісту підготовки майбутніх учителів української мови і літератури у закладах вищої педагогічної освіти відповідно до вимог часу.Мета: окреслення тенденцій оновлення змісту професійної підготовки майбутніх учителів української мови і літератури у закладах вищої педагогічної освіти у контексті реформаційних змін у сфері освіти.Методи: контент-аналіз – вивчення змісту освітніх програм, силабусів дисциплін підготовки майбутніх учителів української мови і літератури у закладах вищої педагогічної освіти; вивчення інноваційного досвіду – дослідження якісних освітніх практик імплементації інновацій у зміст підготовки майбутніх учителів української мови і літератури з урахуванням реформаційних змін в освітній сфері; систематизація – виокремлення тенденцій оновлення змісту підготовки майбутніх учителів української мови і літератури.Результати: узагальнено соціокультурну місію вчителя української мови і літератури, який виступає ретранслятором інноваційних змін, що здійснюються у мовно-літературній галузі у базовій середній і профільній школі на основі Концепції Нової української школи, Державного стандарту базової середньої освіти, Державного стандарту профільної середньої школи.Висновки: з’ясовано, що в контексті сучасних реформаційних зрушень у сфері вищої педагогічної освіти актуалізується проблема оновлення змісту підготовки сучасного вчителя української мови і літератури, який повинен мати високий рівень фахових компетентностей, бути спрямованим на дослідницьку діяльність, виконувати роль носія мовної культури суспільства, визначати вектори аксіокультурного розвитку громадянина зокрема і держави загалом; виокремлено у змісті професійної підготовки майбутніх учителів української мови і літератури низку тенденцій (структурування змісту дисциплін на основі міждисциплінарності; реалізації компетентнісного підходу; структурування змісту професійної підготовки є спрямованість на імплементацію змін у мовно-літературній галузі у базовій середній і профільній школі, що передбачає збагачення змістових модулів, тем у межах основних дисциплін педагогічного, методичного спрямування змістовим контентом щодо особливостей викладання української мови і літератури за новими державними стандартами); представлено досвід підготовки майбутніх учителів української мови і літератури за освітньо-професійними програмами (014 Середня освіта. Українська мова і література) на бакалаврському й магістерському освітніх рівнях з урахуванням сучасних змін в освіті.
Keywords: учитель української мови і літератури, професійна підготовка, державний стандарт профільної середньої школи, компетентності, Нова українська школа, зміст освіти.