АНАЛІЗ ПЕДАГОГІЧНИХ СТУДІЙ УКРАЇНСЬКОГО ВІЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ В НІМЕЧЧИНІ - Романова, Ганна (Професійна педагогіка, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою в самозарадних педагогах, які вміють працювати з дітьми і молоддю із різним ступенем травмованості і стресу, та важливістю вивчення позитивного досвіду підготовки таких педагогів Українському вільному університеті (Мюнхен, Німеччина) з метою його імплементації в систему освіти України.Мета: дослідити особливості освітнього дизайну підготовки педагогів за магістерською і докторською програмами Українського вільного університету (далі: УВУ), сформулювати рекомендації для українських закладів вищої педагогічної освіти щодо імплементації позитивного досвіду розвитку суб’єктності педагогів в УВУ.Методи: аналіз наукових джерел з проблеми дослідження, змісту відповідних документів, навчально-методичного забезпечення, контент-аналіз, SWOT-аналіз, спостереження, інтерв’ювання, систематизація та узагальнення – для визначення особливостей структури педагогічної освіти та формулювання рекомендацій щодо урахування позитивних практик УВУ у підготовці педагогів в Україні за магістерськими та докторськими програмами.Результати: у культурно-історичному ракурсі визначено, що УВУ є першим і єдиним українським закладом вищої освіти за кордоном, одним із найстаріших приватних університетів Німеччини, відповідає вимогам до німецьких університетів щодо поєднання наукових досліджень з освітою, залучення студентів до наукової діяльності, дотримується принципів західної університетської освіти, особливості педагогічних студій УВУ визначаються історією їх становлення та розвитку; в інформаційно-змістовому ракурсі проаналізовано освітню і наукову складові педагогічних студій, науково-інформаційне та навчально-методичне забезпечення курсів магістерської та докторської підготовки з педагогіки, роль бібліотеки і архіву для розвитку освітнього середовища; у суб’єктно-процесуальному ракурсі досліджено властивості освітнього процесу підготовки педагогів, здійснено контент-аналіз його ключових особливостей, SWOT-аналіз підготовки педагогів в умовах цифровізації.Висновки. Український Вільний Університет є унікальним закладом освіти, що поєднує українські педагогічні традиції з європейськими стандартами. Його історичний шлях демонструє важливість збереження академічної свободи та національної ідентичності в умовах еміграції, а його видатні постаті заклали фундамент для розвитку педагогічних студій, орієнтованих на гуманістичні цінності та формування українського виховного ідеалу. Ознаками унікальності УВУ є збереження педагогічних традицій та підтримка інновацій сучасних викладачів, які створюють простір трансформаційної педагогіки; спрямованість підготовки на інклюзивну освіту, психолого-педагогічну підтримку у роботі з дітьми, які зазнали травматичного досвіду, особливо в умовах війни; отримання додаткової спеціальності; мультикультурність. Результати дослідницького проєкту за програмою DAAD «Аналіз педагогічних студій Українського вільного університету» свідчать про формування самозарадних педагогів, здатних до підтримки національної ідентичності, критичного мислення, запровадження інноваційних підходів та роботи в мультикультурному середовищі, що підтверджує значущість досвіду УВУ для розвитку української педагогіки в умовах глобальних викликів та європейської інтеграції та відображено у сформульованих рекомендаціях.
Keywords: Український вільний університет, педагогічні студії, трансформаційна педагогіка, позитивний досвід, розвиток суб’єктності педагога.