СОЦІОГУМАНІТАРНА ОСВІТА В КРАЇНАХ ЄС: ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В УКРАЇНСЬКУ ОСВІТНЮ СИСТЕМУ - Єршов, Микола-Олег (Professional Pedagogics, 2025)
Актуальність вивчення зарубіжного досвіду розвитку соціогуманітарної освіти зумовлена в Україні суспільним запитом на: використання ефективних світових практик соціогуманітарної підготовки здобувачів вищої освіти до життя і професійної діяльності в умовах соціально-економічної та геополітичної невизначеності; формування державної освітньої політики, орієнтованої на зміцнення демократичних цінностей і захист демократії; розроблення нової парадигми соціогуманітарної освіти майбутніх фахівців для підвищення стійкості і згуртованості українського суспільства в умовах війни та повоєнного відновлення.Мета: визначення сучасних тенденцій розвитку соціогуманітарної освіти у закладах вищої освіти ЄС та обґрунтування напрямів імплементації кращого європейського досвіду в Україні для підвищення ефективності освітніх реформ, розвитку громадянського суспільства, збереження демократичних цінностей і прискорення повоєнного відновлення України.Методи: інформаційно-пошуковий і комплексний аналіз джерел – для виявлення етапів і тенденцій розвитку досліджуваного феномена; теоретичний аналіз, порівняння й узагальнення – для визначення особливостей розвитку соціогуманітарної освіти в країнах ЄС; прогнозні сценарії – для виокремлення цілей і шляхів використання зарубіжного досвіду розвитку соціогуманітарної освіти в Україні).Результати: виявлено тенденції розвитку соціогуманітарної освіти в країнах ЄС; спрогнозовано ймовірні напрями імплементації кращого європейського досвіду в систему освіти України, визначено виклики і перешкоди на шляху впровадження в українську систему освіти зарубіжного досвіду розвитку соціогуманітарної освіти; сформульовано практичні рекомендації і запропоновано алгоритм упровадження кращих зарубіжних практик у вітчизняну систему соціогуманітарної освіти.Висновки: у сучасному науковому дискурсі відбувається переосмислення наслідків Болонського процесу; на функціонування закладів вищої освіти у країнах ЄС впливають глобалізація, цифрова трансформація, мілітаризація інформаційного простору; сучасний контекст соціогуманітарної освіти в країнах ЄС визначають тенденції, спрямовані на формування інноваційного, відповідального і критично мислячого громадянина (інтернаціоналізація освіти, міждисциплінарність і метапредметність, компетентнісний підхід, упровадження інноваційних технологій і методів навчання, фокус на громадянському вихованні й соціальній відповідальності, гнучкість і адаптивність освітніх програм, децентралізація і демократизація систем освіти); визначено три основні цілі застосування зарубіжного досвіду розвитку соціогуманітарної освіти в Україні (для розвитку вітчизняної системи освіти, посилення спроможності громадянського суспільства, зміцнення демократичних цінностей та збереження демократії); окреслено ймовірні шляхи його використання (модернізація програм із упровадженням зарубіжних практик, підвищення якості науки й освіти на основі міжнародних стандартів, інтеграція у світовий науково-освітній простір шляхом розвитку академічної мобільності, участь суб’єктів освітнього процесу у грантових програмах); успішна імплементація цього досвіду є не лише академічним, а й стратегічним завданням для захисту національних інтересів та збереження демократії в Україні.
Keywords: соціогуманітарна освіта; професійна освіта; вища освіта; третя місія університетів; соціальна відповідальність; критичне мислення; демократичні цінності; цифровізація освіти; державна освітня політика; social and humanitarian education; vocational education; higher education; the third mission of universities; social responsibility; critical thinking; democratic values; digitization of education; state education policy