ДОСВІД РОЗВИТКУ ПРОЄКТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ З ДИЗАЙНУ СЕРЕДОВИЩА У ЗВО УКРАЇНИ ТА ЗАРУБІЖЖЯ - Максимов, Максим (Professional Pedagogics, 2025)
Актуальність: в умовах євроінтеграційних процесів посилюється суспільне значення дизайну як важливої складової національного відродження Української держави; зміни стандартів щодо реновації урбаністичного простору й інфраструктури міст зумовлюють зростаючу потребу у кваліфікованих дизайнерах середовища із розвиненою професійною компетентністю, об’ємно-просторовим мисленням, теоретичними знаннями та практичними вміннями й навичками; звідси актуалізується необхідність пошуку інноваційних способів забезпечення якості професійної підготовки фахівців з дизайну середовища у ЗВО та врахування їх позитивних аспектів при вдосконаленні системи дизайн-освіти України.Метою: статті є проведення теоретичного і порівняльного аналізу освітніх програм за спеціальністю «Дизайн середовища» провідних ЗВО України та зарубіжжя та визначення на основі отриманих результатів особливостей практичного досвіду розвитку проєктної компетентності майбутніх фахівців з дизайну середовища.Методи: теоретичний аналіз і узагальнення – для вивчення освітніх програм ЗВО; системно-структурний підхід – для виявлення взаємозв’язку між ОП та їх освітніми компонентами, націлених на розвиток проєктної компетентності майбутніх дизайнерів середовища; порівняльний аналіз – для виокремлення специфічних особливостей професійної підготовки таких фахівців як в Україні, так і в зарубіжних ЗВО, що впливають на їх рівень розвиненості проєктної компетентності в освітньому процесі.Результати: на основі аналізу освітніх програм (ОП) вітчизняних ЗВО та провідних університетів світу визначено й проаналізовано особливості розвитку проєктної компетентності; встановлено, що у вітчизняній моделі акцент зроблено на інтеграції художніх дисциплін із профільним курсом «Проєктування», тоді як міжнародні ОП демонструють глибшу імплементацію принципів проєктного навчання, «сталого дизайну», цифрових інструментів і комунікативності.Висновки: розвиток проєктної компетентності майбутнього дизайнера середовища є динамічним процесом; ключовою відмінністю зарубіжних програм є вища ступінь залученості студентів до реальної співпраці з промисловістю та громадами; для української освіти перспективним є оновлення навчально-методичного забезпечення та моніторинг рівнів сформованості проєктної компетентності здобувачів освіти.
Keywords: професійна підготовка, проєктна діяльність, дизайн середовища, проєктування, проєктна компетентність фахівців з дизайну середовища