ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ В ЕКОНОМІЧНИХ КОЛЕДЖАХ: ТЕХНОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Наглий, Дмитро (Професійна педагогіка, 2025)
Актуальність: У сучасних умовах глобалізації економіки та трансформації ринку праці зростає потреба у висококваліфікованих фахівцях економічного профілю. Це зумовлює необхідність переосмислення підходів до професійної підготовки студентів, зокрема в частині оцінювання якості їхніх знань, умінь і компетентностей. Технологізація освітнього процесу та впровадження інноваційних методів оцінювання стають ключовими чинниками забезпечення якості підготовки.Мета: Обґрунтувати та спроєктувати технологію оцінювання якості професійної підготовки фахівців в економічних коледжах з урахуванням сучасних педагогічних вимог та потреб ринку праці.Методи: У дослідженні використано комплекс взаємопов’язаних методів: теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення, систематизація); моделювання та проєктування; емпіричні (спостереження, аналіз документації, вивчення досвіду викладачів); порівняльний аналіз традиційних та інноваційних методів оцінювання.Результати: Розроблено поетапну технологію оцінювання якості професійної підготовки фахівців в економічних коледжах, яка містить: визначення еталонних результатів навчання; ідентифікацію структурних компонентів професійних умінь; створення діагностичного інструментарію;  організацію процедури оцінювання;  аналіз результатів. Технологія передбачає використання як традиційних, так і інтерактивних методів оцінювання, що сприяє розвитку самоконтролю, самооцінювання та формуванню індивідуальних освітніх траєкторій.Висновки: Запропонована технологія є цілісною системою, що забезпечує об’єктивність, надійність та валідність оцінювання. Її впровадження сприяє підвищенню ефективності професійної підготовки, розвитку компетентностей студентів та формуванню конкурентоспроможного фахівця. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні впливу цієї технології на якість професійної підготовки майбутніх фахівців-економістів в умовах експериментального освітнього середовища.
Keywords: технологія; оцінювання якості; професійна підготовка; економічні коледжі; компетентності; етапи.