ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ КЕРІВНИКА ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Орлова, Ольга; Лариса, Фамілярська (Professional Pedagogics, 2025)
Актуальність: цифрові технології та штучний інтелект трансформують суспільство, висуваючи нові вимоги до освітньої парадигми, особливо в управлінській діяльності; це актуалізує потребу формування у керівників освітніх установ релевантних компетентностей; інтеграція штучного інтелекту в управління закладом освіти оптимізує процеси та забезпечує конкурентність відповідно сучасним викликам; у дошкільній освіті потенціал генеративного штучного інтелекту вимагає від управлінців гнучкості та адаптивності до вирішення професійних завдань.Мета: систематизація підходів до оновлення професійної діяльності керівника закладу дошкільної освіти з використанням можливостей штучного інтелекту.Методи: теоретичний аналіз нормативно-правової бази, наукової літератури та цифрових ресурсів – для з’ясування стану досліджуваної проблеми, виявлення трансформації управлінської діяльності в умовах інтеграції штучного інтелекту в освіту; аналіз, синтез, порівняння й узагальнення – для систематизації особливостей впровадження технологій штучного інтелекту в практику керівника закладу дошкільної освіти; опитування – для оцінювання рівня адаптивності та цифрової компетентності керівників закладів дошкільної освіти Житомирської області; графічні зображення – для наочного ілюстрування, інтерпретації та порівняння результатів опитування.Результати: проведено опитування керівників закладів дошкільної освіти з метою виявлення їхнього ставлення до штучного інтелекту; визначено рівні професійної компетентності і напрями розроблення цільових програм професійного розвитку.Висновки: впровадження технологій штучного інтелекту в дошкільній освіті оптимізує організаційні та педагогічні процеси, автоматизує рутинні адміністративні завдання, зменшує навантаження на фахівця та підвищує ефективність управлінської діяльності; інтеграція штучного інтелекту включає використання моделі ChatGPT для розробки інструкцій і розкладу та NotebookLM від Google як ефективного інструменту для роботи з документами; робота керівника закладу дошкільної освіти потребує оновлення управлінських завдань (стратегічне планування цифрової освіти, моніторинг даних партнерської взаємодії, організація тренінгів та захисту даних); адаптивна компетентність є ключовою для координації процесів із використанням цифрових засобів та штучного інтелекту, забезпечує баланс між традиційними цінностями та сучасними технологіями.
Keywords: штучний інтелект, цифрові технології, управлінська діяльність, дошкільна освіта, інноваційні процеси.